Mai presus de orice credem în puterea cuvântului, a vorbirii care ajunge la celălalt și îi schimbă privirea asupra lumii.
Cuvântul ”rost” vine de la ”rostrum”, din latină, care înseamnă ”cioc”, mai târziu deviat de la acesta, capătă sensul de spunere / zicere / rostire. Pupitrul de la care se predă sau se vorbește poartă de asemenea numele de „rostrum”. Noi credem că e esențial să coborâm de la pupitru printre ceilalți, ca să ne conectăm în mod real și sensibil, să putem să le împărtășim experiența noastră din diferite domenii, să învăț prin joc, prin interacțiune, prin schimb de informații, nu prin dictare.
Mai presus de orice credem în puterea cuvântului, a vorbirii care ajunge la celălalt și îi schimbă privirea asupra lumii.
Psihomotricitatea reprezintă un concept destul de nou și se mai numește psihologia mișcării. Este legătura dintre percepție, sentimente, gândire , mișcare și comportament. Walon a demonstrat efectul tonusului muscular pe starea emoțională.
Atelierele de psihomotricitate au aplicație practică pentru copiii cu vârsta între 0 și 5 ani și se adresează membrilor familiei și personalului implicat în creșterea și îngrijirea copilului. Atelierul implică educarea acestora în ceea ce privește etapele dezvoltării senzitivo-motirii, posturi și poziții de confort, jocuri psiho-senzitivo-motorii, cu beneficii directe pentru copii care vor avea o mai bună orientare în spațiu, bun echilibru și coordonare, învață să își depășească fricile și să gestioneze relațiile cu ceilalți copii.
Psihomotricitatea posturală se adresează adulților care lucrează mai ales în poziție șezând, munca de birou, la calculator.
Citeste mai multPsihomotricitatea la muzicieni este utilă pentru obținerea performanței și prevenția patologiilor legate de practica muzicală.
Citeste mai multPsihomotricitatea reprezintă un concept destul de nou și se mai numește psihologia mișcării. Este legătura dintre percepție, sentimente, gândire , mișcare și comportament. Walon a demonstrat efectul tonusului muscular pe starea emoțională.
Citeste mai multAstăzi vorbitul în public a devenit indispensabil nu doar unei cariere de succes, ci și desfășurării activității obișnuite. Fie că este vorba de medici, informaticieni, sau sportivi, interacțiunea verbală cu ceilalți, prezentarea proiectelor sau a rezultatelor, sau răspunsurile în fața presei, reprezintă puncte cheie între succes și eșec.
Citeste mai multSindromul impostorului nu este o boală, sindromul impostorului reprezintă o serie de stări negative care se coagulează în jurul idei că propriul succes/succese obținute în carieră sunt nemeritate. Și de aici mai departe apare teama de performanță, scăderea randamentului, nemulțumiri profesionale și personale.
Citeste mai multÎnainte să fie o boală sindromul de burn-out este un fenomen de epuizare generală, psihică și fizică, o dezinvestire în activitatea profesională și un sentiment și incompetență în muncă. Să ne identificăm vulnerabilitățile și resursele este primul pas pentru a ne scoate la iveală capacitățile și potențialul.
Citeste mai multIzbucnirea pandemiei în 2020 a dus la accelerarea unei tendințe deja conturate în societatea occidentală: lucrul de acasă. În ciuda avantajelor de siguranță, timp economisit, dar și cheltuieli financiare scutite, cei mai mulți angajați nu s-au simțit mai confortabil trezindu-se dintr-odată „mutați” acasă, cu atât mai puțin într-un fel atât de brusc, cum s-a întâmplat în timpul perioadelor de restricții.
Citeste mai multȘtiați că brocoli sau avocado sunt adevărate legume-erou în lupta împotriva anxietății și depresiei? Sau că, din contră, mezelurile pot să agraveze dispoziția depresivă? Cum ne afectează viața psihică dacă mâncăm ziua, la orele regulate, sau noaptea?
Citeste mai multMai mult decât o activitate relaxantă și plăcută, scrisul de povești, de romane, scenete, poezii (ficțiune de orice fel) este și un proces de cunoaștere și o modalitate de afirmare a propriei personalități. Trecerea de la scrisul amator (sau de sertar) la scrisul profesionist, care se poate adresa revistelor, editurilor, teatrelor sau caselor de film, presupune disciplină și deprinderea unor practici de lucru.
Prin platforma ROST ne-am gândit la mai multe module de creative writing care să se adapteze nevoilor și programului fiecărui participant.
Mai mult decât o activitate relaxantă și plăcută, scrisul de povești, de romane, scenete, poezii (ficțiune de orice fel) este și un proces de cunoaștere și o modalitate de afirmare a propriei personalități.
Citeste mai multFață de atelierele consacrate de Creative Writing, căutăm abordarea psihologică, empatică, de găsire a sinelui prin scris, de conectare cu ceilalți și de încărcare energetică.
Citeste mai multLa sfârșitul acestui curs (dar și direct, la cerere pe adresa de mail) cursanții pot să continue lucrul individual pe manuscrisul propriu (roman, volum de povestiri, scenariu) cu tutorele pe care și-l aleg. Acest curs presupune mai multe întâlniri head-to-head, dar și muncă de cercetare și documentare, până la finalizarea proiectului.
Citeste mai multCeea ce face o poveste să funcționeze, să rămână memorabilă și să fie dată ca exemplu peste ani sunt personajele. Cum facem un protagonist carismatic? Cine sunt personajel secundare? Cum redăm legăturile dintre ele? Toate aceste întrebări cer un demers psihologic care folosește atât scrisului cât și terapiei personale. Întotdeauna blocajul în scris este un blocaj psihologic.
Citeste mai multTe-ai gândit vreodată că ideile tale pot deveni un film? Ți s-a întâmplat să vezi cu ochii minții o poveste pe care ai inventat-o sau la care visezi?
Citeste mai multCe poate fi mai amuzant și mai relaxant decât să inventăm povești pentru copii? Fie că suntem părinți sau nu, poveștile pentru copii ne fac și pe noi să copilărim din nou. Și de ce să ne oprim la poveștile de noapte bună inventate, când putem să facem ca aceste povești să ajungă mai departe și să bucure cât mai mulți copii?
Citeste mai multAtelierele noastre culturale fac parte de asemenea din procesul de învățare, dar și de joc și de conectare cu ceilalți, într-un cuvânt din construirea sinelui. Ateliere sunt interactive, participanți sunt implicați în activități de cercetare și descoperire, de înțelegere și practică a altor domenii din lumea în care trăim, însoțiți de artiști, profesori sau meșteșugari, care pe lângă expertiză au și har de a-și împărtăși experiența cu suflet.
Descoperim orașul, cartierele și străzile mai puțin cunoscute, pe lângă care trecem în viteză, în mașină, în drum spre serviciu, sau în care nici măcar nu ne aventurăm. Vorbim despre arhitectura urbană, despre istorii ale orașului, despre oameni cu destine excepționale, și prin aceasta ne apropiem de sufletul Bucureștiului, de misterele sale.
Citeste mai multToți copiii sunt artiști înnăscuți, problema e cum să facem să rămână așa, spunea Pablo Picasso.
Citeste mai multBucureștiul este unul dintre cele mai efervescente capitale artistice, fiind un punct de referință al pieței de artă din Europa de Est. Galeriile independente aduc fac să vibreze viața culturală a orașului, atrag artiști locali și internaționali, organizează expoziții și evenimente care adună oameni din toată. Haideți să le descoperim, să discutăm cu protagoniștii lor, să le înțelegem viziunea și sensul artistic.
Citeste mai multOrașele mari conțin diferite feluri de oameni și de comunități, profesionale, religioase, etnice sau spirituale, care de prea multe ori ne scapă privirii.
Citeste mai multSuntem obișnuiți să luăm mașina ca să ajungem pe Valea Prahovei sau să dăm o fugă la mare în weekend. Pentru un city break căutăm o promoție de bilete de avion și ne facem repede o valiză. Dar în afara celor care au bunici în apropiere, împrejurimile Bucureștiului ne rămân necunoscute. Cândva în întregime acoperite de păduri seculare, pământurile câmpiei, până la Dunăre, adăpost o biodiversitate uriașă. Ne propunem să descoperim împreună păsări, animale și plante, chipurile naturii care ne înconjoară.
Citeste mai multDiscutăm cele mai recente filme care ne-au emoționat, ne-au făcut să zâmbim sau să ne întristăm, ne-au pus pe gânduri sau ne-au lăsat de-a dreptu în întuneric după ce au rulat și creditele de final. Propunem cărți pentru dezbatere, povestiri și ficțiune de orice fel ca să evadăm din real și să ne conectăm în alt mod.
Citeste mai mult